Asus laptop kékhalál

Asus laptop kékhalál. A laptop részegységei: a merevlemez (HDD), a memória (RAM) és a videókártya (VGA). okozzák a legtöbb esetben a gépünk kékhalálát. Nem véletlenül hoztam ezeket példának, ezek a komponensek okozzák ugyanis a kék halálok 99%-át.

A kék halálok akkor lépnek fel, amikor a hardver és a szoftver réteg közötti folyamatos kommunikáció megszakad, hiba kerül bele.

KÉK HALÁL OKAI

Asus laptop kék halál

A kék halálok okát elsőre rettentő bonyolult kiderítenünk, azonban ha odafigyelünk a megjelenő hibakódra akkor máris van egy nyomunk, amin elkezdhetünk kutakodni.

Kérje házhoz kijáró szerelőnk segítségét a hiba kiderítésében!

Asus laptop kékhalál

Nézzük a leggyakoribb kék halál hibakódokat:

Asus laptop kékhalál

0x00000117 (VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED):
Ez azt jelenti, hogy a videókártya illesztőprogramja nem válaszolt időben a kérésre. Magyarra fordítva kezd tönkremenni a video chip (BGA hiba).

0x00000116 (VIDEO_TDR_ERROR):
Ha összeomlott a videokártya illesztőprogramja és nem sikerült felépülnie ebből, akkor a 116-os kék halált kapod. Szintén BGA hibára utal.

0x0000007F (UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP):
A 7F kékhalál Intel processzoros gépeknél fordul elő, amikor valamelyik részegység illesztőprogramja összeomlik. Tipikusan ilyen részegységek a WiFi és Bluetooth, ha helytelen illesztőprogram van telepítve.

0x0000007B (INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE):
Rendszerindítás közben fellépő hiba, amikor a boot folyamat közben „elvesztette” a boot-olandó partíciót a rendszer. Általában BIOS-beállítások elpiszkálása vagy BIOS-frissítés okozta alaphelyzetbe állás okozza. A megoldása a SATA mód beállítása a BIOS-ban.

0x0000000A (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL):
A 0A kék halál memória hiba esetén lép fel, javasolt egy legalább 4 órás MemTest futtatása.

0x00000124 (WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR):
A 124-es kék halál a hardver és a szoftver szint közötti kapcsolatszakadás egyik általános hibája. Utalhat HDD, memória hibára, de túlmelegedés miatt leálló gépek is dobni szokták. A hivatkozott fájlok vizsgálata javasolt.

0x000000F4 (CRITICAL_OBJECT_TERMINATION):
Ez a hiba akkor lép fel, amikor a rendszer működéséhez elengedhetetlen folyamat váratlanul megszakadt. Szinte kivétel nélkül tönkremenő HDD-re utal, adatmentés javasolt.

0x000000ED (UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME):
A boot szektort tartalmazó partíció mount-olása (csatlakoztatása) sikertelen volt. Tönkremenő HDD esetén találkozhatsz ilyennel, adatmentés javasolt egy másik számítógépre csatlakoztatva.

0x00000050 (PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA):
Az 50-es kék halál helytelen memória címzés esetén lép fel. Okozhatja tönkremenő HDD, túlmelegedés illetve inkompatibilis szoftver vagy illesztőprogram is. A hivatkozott fájlok vizsgálata javasolt.

0x0000007E (SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED):
A 7E kék halál akkor lép fel, amikor olyan hibát észlelt a rendszer, amit nem tudott kezelni. Legtöbbször hibás illesztőprogram vagy frissítés telepítésekor lép fel.

A kék halál megjelenésekor a legtöbb esetben rendszerfájlok fájlnevei is megjelennek a képernyőn. Ezek a fájlok, amiket éppen használt a rendszer a kék halál bekövetkeztekor, emiatt történt a leállás.